LITFEST 2015

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a LitFest – szabad művészeti  műhely programja, amely a kezdetektől a  Fecsó Pál Polgári Társulás és Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ közös szervezésében valósult meg. Idén a Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége is támogatóként van jelen a programban, s egyben közösen is szervezzük az irodalmi est programját.
    Három éven keresztül volt a rendezvény a kassai megrendezésre kerülő Kazinczy Napok kísérőrendezvénye. Idén a véletlen úgy hozta, hogy az elkészült programot önálló estként mutatjuk be, a korábbi évekhez hasonlóan Kassán a Márai Stúdióban 2015 december 10-én este 19:00 ória kezdettel.  
        Az irodalmi est struktúrája hasonló lesz a korábbi évekéhez.
A meghívott szerzőkkel Juhász Katalin költő, újságíró beszélget, aki a kezdetektől nagyon pozitívan állt hozzá a rendezvényhez, s az első alkalomtól fogva vezeti a szerzőkkel való beszélgetést. Ő maga is volt már meghívott vendég, s idén az egész est házigazdája, konferansziéja is ő lesz.
    A program második részében a kortárs irodalmi alkotások feldolgozását láthatja majd a közönség.
      Az idei szerzőink, akik elfogadták a meghívást: Szunyog Zsuzsa író, dalszerző, énekes, Németh Zoltán költő, és egy fiatal tehetséges költő, előadó Bari Fatima, aki mindkét minőségében részt vesz a programban.
   A feldolgozott irodalmi művekkel idén már egy nyári tábor keretében foglalkoztak a fiatalok. Viszlai Tibor és csapata verseket zenésítettek meg, valamint a KGSZT irodalmi színpad Bodon Andrea vezetésével, akik irodalmi öszeállításon dolgoztak. A várhosszúréti táborban jelen voltak a Márai Sándor Gimnázium jelenlegi és volt diákjai is, akik Fecsó Szilárd vezetésével dolgoztak a képzőművészeti műhelyben. A nyári táborban folyt a rendhagyó irodalmi est műhelymunkája, de ez egyben  jutalomként is szolgált azok számára, akik a korábbi években dolgoztak és részt vettek a kortárs irodalmi alkotásokat feldolgozó programunkban. A tábort a BGA és a Szlovák Kormányhivatal is támogatta. 
     A Sycorax irodalmi színpad és az Alone Avenue együttes a királyhelmeci gimnáziumból  Pekárvocs Marianna vezetésével idén első ízben csatlakozik a rendhagyó irodalmi esthez.
     A diákokkal való munkában a korábbiakban a Márai Gimnázium  volt tanára, Komjáti Zsolt segített sokat, nemcsak ebben, de nagyon sok képzőművészeti programunkban ma is, külföldi munkája ellenére is oszlopos tagja a programnak. A Márai Sándor  Alapiskola és Gimnázium jelenlegi képzőművészetet oktató tanára, Csalényi Árpád is folyamatosan bekapcsolódik és vezeti a diákokat. És ugyancsak állandó segítőként irodalmi, és performer tanácsadóként van jelen Forgács Miklós performer, a Thália Színház dramaturgja is. Nekik, és minden támogatónak, az iskolák vezetőinek is sok-sok köszönet jár a megfizethetetelen munkájukért és támogatásért egyaránt.
      A LitFest program a kortárs felvidéki irodalom feldolgozását tehetséggondozó, valamint fantáziainspiráló programként indult.
 A programot a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója, Kupec Mihály, valamint a Fecsó Pál Polgári Társulás képviselői nyitják meg hivatalosan.
       A LitFest program a kortárs felvidéki irodalom feldolgozásaként, népszerüsítéseként, tehetséggondozó, valamint fantáziainspiráló programként indult.  Az irodalmi esten ezért sokrétű munkák láthatóak majd zenés összeállítások, rövid videofilmek és performanszok formájában. Az est zárásaként pedig mindenki  megtekintheti a Stúdióban kiállított képzőművészeti munkákat, miközben lehetőség nyílik a szerzőkkel és az előadókkal, az úgynevezett szabad művészeti műhely tagjaival való beszélgetésre is. 
       A jövőben szeretnénk megoldani a program fokozatos bővítését is, több felvidéki műhelytaggal, középiskolák bekapcsolódásával, de kacsintgatunk a felé is, hogy kiterjesszük Magyarország és az elszakadt területeink magyarlakta vidékei felé a programot. Fontos volna, hogy a  múltban élt és alkotott irodalmi személyiségek munkái mellett a kortárs szerzők is előtérbe, köztudatba kerüljenek, hisz velük ma itt vissza nem térő lehetőségünk van találkozni, beszélgetni, gazdagodni látásmódjuk és alkotásiak által. Nem utolsó sorban motiváció a fiatal generáció felé oly módon is, hogy könyvet és tollat ragadjanak, olvassanak és írjanak, hisz fontos, hogy a nyelvünket, történelmünket, problémáinkat, sikereinket ilyen módon is megbeszéljük, kibeszéljük, kiírjuk, kiolvassuk magunkból.
     A belépés ingyenes, viszont örülünk minden támogatásnak, amelyből a program további megvalósítását tudjuk biztosítani.
 

Fecsó Kassai Yvett
lelkész, újságíró, a programszervező,
a LitFest – kortárs irodalmi program ötletgazdája és szervezője


Program:

Viszlai Tibor és csapata – megzenésített versek
1 Lackfi János : Ébredés

2. Varró Dániel : Email

3. Lackfi János : Mobil-etüdök, No4. : Csörögj rám

 Fellép : Polyák Dóra : ének 

             Simkó Csaba - fuvola

             Viszlai Tibor - gitár

KGSZT – Márai Sándor gimnázium Kassa – irodalmi összeállítás – vezető: Bodon Andrea
Keretszín - PénzesTímes: Képek a múltból
Szanko Dóra, Vajner Bettina
1. kép - Tóth László: Az otthonhidege, A külön-lét ballladája (részletek)
Tóth Emese, Tancer Tamás, Illés Csenge, Kristóf Bálint
2. Kép - Tóth László: Azotthonhidege (részlet)
Zádori Eszter, Matyi Dominika, Illés Csenge, Főző Péter, Szanko Dóra, Vajner Bettina, Tancer Tamás
3. Kép - CsillagLajos: Légzési gyakorlatok kezdőknek
Tóth Emese, Kristóf Bálint, Zádori Eszter, Matyi Dominika, Janitor Beatrix, Főző Péter, TancerTamás
4. Kép - Zsidó Ferenc: A szimuláns
Illés Csenge, Janitor Beatrix
5. Kép a) - RavaszMyrtill: Közöny
Janitor Beatrix, Zádori Eszter, Főző Péter, Kristóf Bálint
5. Kép b) - Tóth Kriszta: Üzenet
Matyi Dominika, Janitor Beatrix, Illés Csenge, Kristóf Bálint, Vajner Bettina, Főző Péter, Zádori Eszter
6. Kép - Németh Zoltán: Állativersek (részletek)
Tóth Emese, Kristóf Bálint, Zádori Eszter, Matyi Dominika, Janitor Beatrix, Főző Péter, TancerTamás, Vajner Bettina, Szanko Dóra, Illés Csenge

Megzenésített versek
1. Romhányi József: Kecskére káposztát - Tancer tamás és Szabó Dániel, Illés Csenge
2. Báthory Csaba Több a semminél - Tancer tamás és Szabó Dániel, Illés CsengeSycorax és az Alone Avenue  Pekárovics Marianna vezetésével                              
                                    Imbolygó időm

1.      H. Nagy Péter: X - generáció  ( Film, média Ádám Zsófia)

2.     Juhász R. József : A csend mögött

Szunyog Zsuzsa: A szó (előadók: Bodzás Annamária, Rinkács Viktor, Németh Olivér-gitár)

3.     Bari Fatima: Pluvia Urbem (előadja a szerző)

4.     Laboda Róbert : Gondoltam jelentem (előadók: Bodzás Annamária, Rinkács Viktor)

5.     Németh Zoltán: Üdvözlet (előadók: Szilvási Evelin, Tarr Hanna Borbála, Kis-Kendi Eszter)

6.     Bari Fatima: Cím nélkül /Nélküled már/   (zenei feldolgozás: Alone Avenue: Bagos Viktória-ének, Glovicky Máté-gitár, Németh Olivér-gitár,  Szimko Dániel-ütősök, Tamók Bence-gitár)

7.     Bari Fatima: Szerelmes slam - avagy, felcsesződtem a világra (előadja a szerző)

8.     Laboda Róbert: Tényleg a legszebben (zenei feldolgozás: Alone Avenue)

9.     Szászi Zoltán: Imbolygó időm (előadja: Bari Fatima)
technika: Feke Ádám

kellékes: Körmöndi Krisztián


Képzőművészet- Fecsó Szilárd, Forgács Miklós és Cselényi Árpád vezetésével
 Németh Zoltán: Kunstkamera - A fény meggondolta magát és visszafordult – installációk és egyéb alkotások
Forgács Miklós: Bizonytalanság táncrendje – videofilm és performansz  -Tancer Tamás
Egyéb klasszikus alkotások