Mail Art

A Via Nova Ifjúsági Csoport tornai alapszervezete és a Fecsó Pál Polgári Társulás Tornai Művésztelep szeptember 6-án szervezte meg „A megyeháza életre kel” című rendezvényét, melyen több száz érdeklődő vett részt. A cél a tornai vármegyeháza épületének romos állapotára való figyelemfelkeltés volt, amely az emberi nemtörődömségnek köszönhetően veszítette el értékét. A rendezvényt Subovics Mónika nyitotta meg, aki a megyeháza udvarán elhelyezett szárnyas zongorán eljátszotta a Clint Mansell által komponált Requiem egy álomért című dalt, majd Krompasky Rebeka vette át az idegenvezető szerepét és megismertette a jelenlévőket az egykori Torna-vármegye büszke szimbólumának történetével. A tornai művésztelep alkotói az év elején hirdették meg a Mail Art című projektet, mely keretein belül az összeomlás szélén álló épület sorsát szívükön viselő érdeklődők képeslapokat küldhettek a megyeháza címére. A feltétel szerint a képeslapoknak olyan szöveget kellet tartalmazniuk, melyek azt sugallják, hogy a megyeházán még mindig élet, munka folyik. A bejövő lapokból a művészek különböző emberi alakokat készítettek, melyeknek árnyékát a megyeháza oldalának omladozó falain lehetett megtekinteni. Az épület főbejáratánál az összegyűlteknek egy kis időutazásban volt részük. A tornai Via Nova Ifjúsági Csoportjának tagjai Király Béla és Bartók Gergely közreműködésével ugyanis felelevenítettek egy huszadik század elejei megyei közgyűlést, ahol a Felvidéken aktuális problémák kerültek megvitatásra. Többek között szó volt a kétnyelvűség fontosságáról és a hazai termékek támogatásáról. A tömegbe beépített Subovics Éva, Molnár Krisztina és Szalai Karin a gyűlés közben folyamatosan felszólaltak egy érdekes vitát alakítván ki ezzel. A következő megálló a klasszicista stílusban épült megyeháza kulcsának átadása volt 1820-ban, melyet Surovec Róbert Torna polgárait képviselve adott át a főispánnak. A múlt felelevenítését mindvégig videók kísérték, melyekből a régi Torna hangulata áramlott vissza legalább egy rövid időre. A megyeháza átadása közben a résztvevők megcsodálhatták Király Béla három dimenziós animációját, mely az épület hajdani szépségét ábrázolta. A rendezvény hangulatát Krompasky Kristóf, Veverica Éva és a Búzavirág énekkar dalai tették ünnepélyessé. A két rendező szervezet közös erővel összeállított egy levelet, mely a Kulturális Minisztérium Műemlékvédelmi Ellenőrző részlegének lesz címezve, remélve, hogy elkezdenek foglalkozni az üggyel. Ehhez a jelenlévők támogatását kérték egy aláírás formájában.
Lisa Smile zenekar gondoskodott a táncmulatságról.
A rendezők remélik, hogy sikerült eloszlatni az emberekben a közönyt és felébreszteni bennük a műemlékek megóvásának fontosságát.
A rendezvényt támogatták: CSEMADOK tornai alapszervezete, Pro Tornensis polgári társulás, Torna község, Folimatis s.r.o., a Norma üzlet női kollektívája, Alexis – angol árú, TOT (Priska Derjánová), Eliska-papírüzlet és további támogatók.
 
Forrás: https://felvidek.ma/2013/09/az-elhanyagolt-tornai-varmegyehaza-eletre-kelt/
Fényképek forrása: https://tornavidek.info/tornai-megyehaza

Képgaléria: Mail Art - Tornai Megyeháza