LITFEST 2016

A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ és a Fecsó Pál Polgári Társulás közös szervezésében valósult meg november 4-én, pénteken 17.00 órai kezdettel az V. LITfeszt – szabad művészeti műhely programja a kassai Márai Stúdióban.

A rendezvény első három évében a Kassához kötődő Kazinczy Napok kísérőrendezvénye volt, amelyet a  Csemadok Kassai Városi Választmánya szervez. A két rendezvény idén is összefonódik, főként a Kassai Magyar Főkonzulátus 1956-os rendezvénysorozatának keretében.

Az első részben az 1956-os eseményekre emlékeztek, ebben az emlékműsorban a Zekeres együttes és a KGSZT diákszínpad lépett fel. Az est további részében beszélgetés zajlott az est három szerzőjével, idén Bárczi Zsófia író, irodalomtörténész, Balázs F. Attila költő, fordító és kiadó fogadták el a meghívást, valamint Magyarországról Zalán Tibor költő is megtiszteli jelenlétével a felvidékieket. Az est házigazdája idén ifjabb Havasi Péter színész, ő konferált, és ő vezette a szerzőkkel való beszélgetést is.

A program második részében a kortárs irodalmi alkotások feldolgozását láthatta a közönség. A programban fellépett a Szepsi Zekeres együttes Viszlai Tibor vezetésével, a Kassai Márai Sándor Gimnázium mellett működő KGSZT diákszínpad Bodon Andrea vezetésével, a Királyhelmeci Gimnázium berkeiben tevékenykedő Sycorax irodalmi színpad és az Alone Avenue zenei együttes Pekárovics Marianna vezetésével, és mindkét iskolából érkeztek képzőművészek is, akik kortárs irodalmi művekre készítettek képzőművészeti alkotásokat. A Márai Sándor Gimnázium mellett működő képzőművészeti osztály diákjai idén is nagyon sok és sokféle alkotást készített Cselényi Árpád és Fecsó Szilárd képzőművész tanárok vezetésével.

Idén első ízben érkeztek a programba egyéni fellépők, résztvevők. Főként olyan fiatalok, akik már korábbi években is szerepeltek valamelyik intézmény csoportjával a programban. Klasszikus és intermediális képzőművészeti alkotások: Maruscsák Dávid, Tancer Tamás, Szitás Veronika, Janitor Kristóf, Ádám Zsófia, akik ma már magyarországi képzőművészeti egyetemeken tanulnak.
Ezen kívül külön meg kell említeni Fridrik Boglárka nevét, aki jelenleg a Pécsi Képzőművészeti egyetem hallgatója, Vajdaságból származik, és kifejezetten a LitFeszt program kiállítására küldött képzőművészeti alkotást úgy, hogy korábban bárminemű kapcsolata lett volna a műsorral.

A LitFest program a kortárs felvidéki irodalom feldolgozását tehetséggondozó, valamint fantáziainspiráló programként indult. A szervezők a kezdeményezés eredeti céljaihoz igyekszenek hűek maradni, a hangsúlyok a kortárs magyar irodalmi művek megismerésén, s ezek kreatív módon való továbbgondolásán, alkotásán vannak. Fontos, hogy az alkotó fiatalok teret, bemutatkozási lehetőséget kapjanak, s e mellett lehetőségük legyen arra, hogy személyesen is megismerkedhessenek néhány íróval, költővel. Az est folyamán sokrétű munkák láthatóak majd zenés irodalmi összeállítások, rövid videofilmek, performansz, installációk és videoinstallációk és klasszikus képzőművészeti alkotások is, amelyet az est zárásaként mindenki megtekinthet. A program után a szerzőkkel személyes beszélgetésre is lehetőség nyílik.

A részletes program:

1956-os emlékprogram

1. Zekeres Együttes: LÁGER-ANGYAL – megzenésített vers 1956-ra
2. Megnyitó: Konferanszié, üdvözlés, köszöntések,
3. Az 1956-os emlékprogram megnyitója a Kassai Magyar Főkonzulátus részéről.
4. KGSZT – 1956
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról – részlet
Márai Sándor: Menyből az angyal
Déry Tibor: Philemon és Baucisz
Ignácz Rózsa: Igazat játszottak
2 megzenésített vers
LitFest program:

1. Konferanszié: Beszélgetés a szerzőkkel
Bárczi Zsófia, Zalán Tibor, Balázs F. Attila

2. HA AZ IGAZSÁG ODAÁT VAN, ÉN IS CSAK ÁLMOMBAN LÉTEZEM – Leck Gábor – Gimnázium Királyhelmec Sycorax irodalmi színpad és az Alone Avenue zenekar:
Koncsol László: Forgácsok – vers részletek
1. Idill
60. A leghűbb
61. Csak fényt!
73. 2014
81. Ami örök
Juhász Katalin: Reggeli rutin – vers
Mizsér Attila: Ez a nő – vers
Mizsér Attila: Ha emlékezni kell – vers
Nagy Hajnal Csilla: 7 Anna – novella
Gágyor Péter: Mi – vers
Gágyor Péter: Az vagy nekem….mi is vagy? – vers
Zalán Tibor: Jó lenne senkit se szeretni már… – vers
Zalán Tibor: Az elválás a szerelmeseknek… – vers
Zalán Tibor: Ősz – vers
Zalán Tibor: Tél – vers
Zalán Tibor: Poszt – vers
Zalán Tibor: Variáció – vers
Bari Fatima: Töredékek – vers
Gyurász Marianna: Kávé – vers
Bárczi Zsófia: A keselyű hava (első novella, feldolgozva film formájában)
Bari Fatima: Zivatar – megzenésített vers
Felhasznált zene: Cseh Tamás : Csönded vagyok, Laurie Anderson: Bodies in Motion, Másfél hete a babámat nem láttam – népdal/

3. Zekeres Együttes – megzenésített versek

Balázs F. Attila Megugatnának a kutyák
Balla Zsófia – Ébredés

4. Távolodók – KGSZT diákszínpad

Mikola Anikó: Az utolsó
Rácz Olivér: latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc
Ozsvald Árpád: Hettita ballada
Gyurcsó István: Az unokák megszületnek
Márai Sándor: Halotti beszéd (részlet)
Gál Sándor: Könyörgés
Márai Sándor: Sirató
Gál Sándor: Észrevétlenül
Gyüre Lajos: Mint aki járni tanul
Dénes György: Még innen a halálon
Tóth Elemér: Magyarul
Gál Sándor: Távolodók
Tóth Elemér: Ha magyar vagy

5. Képzőművészeti alkotások: Egyéni résztvevők

Tsuszó Sándor – legyél helyettem én – performance
Előadja Tancer Tamás a Jaschik Álmos Művészeti Iskola diákja, Budapest

Az alkotás az egyén belső vitájának önreflexív megjelenítése.
A performer képzőművész a színpadon egy szöveg nélküli belső monológot jelenít meg, amelynek lényege az önmagával való vita. Az önálló mozgás képtelensége és az önmozgatás által a belső, marcangoló erők elengedésének feszültségei törnek felszínre. A színpadi mozgás és a háttérben vetített video képein a hasonló mozgás disszonanciája is ennek a belső vitának a leképezése, amelyet hol erősít, vagy épp tompít a performansz alatt hallható zene.

6. Kiállítás megnyitó: rövid információk az alkotásokról

Zalán Tibor: Intérier c. versének feldolgozása – videoinstalláció
bemutatja Maruscsák Dávid a budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetem diákja
A képzőművész saját szobájának belső terét 3d formátumban szkenneli. A nézők egy VR szemüvegen keresztül belekerülhetnek ebbe a belső intim térbe, betekintést nyerhetnek egy indivuduális élet momentumaiba az ott található tárgyak alapján. A 3D projekció alatt előre tervezett hangdizájn fut majd, a program képek, hangok, ritmusok a versben leírt képekre reflektálnak.

7. Zárás: konferanszié. A kiállítás megtekintése

“Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ezt a programot szereti és támogatja. Elsősorban az résztvevő intézmények vezetőinek a nagyon pozitív hozzáállásukért, a csoportok vezetőinek, akik hatalmas munkát végeznek minden alkalommal, hiszen ahhoz, hogy ez az est létrejöjjön, nagyjából két hónapos intenzív munka szükséges. Szeretnénk megköszönni a résztvevő diákoknak is, hiszen nagyon sok szabadidőt áldoztak és áldoznak is arra, hogy LitFest sikeres program legyen. El kell azonban mondani azt, hogy az egész program végeredményben róluk szól, hiszen az ő látókörük szélesítése és kreativitásuk fejlesztése a cél. Remélhetőleg a közönség sem csak egy programot lát majd, hanem értik és érzékelik az est felépítéséből adódó hosszútávú pozitívumokat. Eddig minden alkalommal sok résztvevő mintegy 50 – 60 fiatal kapcsolódott be az alkotói folyamatokba, a rendhagyó irodalmi est programján pedig legutóbb már nem tudtunk mindenki számára ülőhelyet biztosítani. Reméljük, az idén is hasonló lesz az érdeklődés a közönség részéről.
Köszönet a támogatóknak is, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala kisebbségekért felelős főosztályénak, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, a Csemadok Kassai Városi Választmányának, A Kassai Magyar Főkonzulátusnak.
 

Forrás:   Felvidék.ma-nak Fecsó Kassai Yvett lelkész, újságíró, a programszervező, a LitFest – kortárs irodalmi program ötletgazdája és szervezőjével készült riport

https://felvidek.ma/esemeny/v-litfest-kassan/ 

 

 

Képgaléria: LITFEST 2016