Művésztelep - Tehetséggondozó Központ


JÓNÁS ATTILA - ONLINE KIÁLLÍTÁS V.

2020.04.29 18:51

Az ötödik online kiállítást egy mesével kezdem. "Élt egyszer egy kisfiú szüleivel és nővérével Balázsfán. Ez a kisfiú rettentően szeretett rajzolni, és különös vonzódása volt a gépekhez, és az autókhoz. Már korán elkezdett különös formákat vizionálni. Szerette volna, ha egykor ezeket a különös autókat majd le tudná rajzolni, meg tudná tervezni, szerette volna, ha egyszer majd ilyenek gurulhatnak az utakon, s hogy mindenki számára elérhetőkké válnak. Ezek a futurisztikus formák nem törlődtek a gondolataiból, s az Isten adta adottsága, hogy olyasmit lát, amit más nem, arra ösztönözte, hogy kövesse az álmait. Jó eszű gyerek volt, szeretett tanulni, nem lógott ki a társaságból, s az autók rajzolása kezdett mindennapos elfoglaltsággá válni. Az iskolában felfigyeltek a rajzaira, és sok bátorítást kapott, s még intenzívebben kezdett foglalkozni az autók rajzolásával. Egyre jobban  érdekelte egy-egy aerodinamikai, mechanikai vagy esztétikai probléma, amit szeretett volna megoldani. S különös hobbija miatt a barátok és a felnőttek is kezdték egyre inkább csodabogárnak tartani.  S ahogy a csodabogaraknál szokás, az idő teltével lassan barátok nélkül, egyedül töltötte szabadidejét. Egy napon úgy döntött, hogy útra kel, elhagyja a helyet, ahol született felnőtt, és egy távol eső nagyvárosi középiskola padjait koptatta tovább.
Az emberi természet mindenhol egyforma. Itt sem mindenki hitt benne, hogy egyszer autótervező lesz, s nem értették a „haszontalan“ autórajzolással töltött rengeteg időt és energiáját. De ennek ellenére sem adta fel. Egy neves egyetem dizájn szakára vezetett tovább az útja, s az autótervezés szakon végre sokkal több időt és energiát fektethetett abba, amit már gyerekfejjel megálmodott. Más területen is ért el sikereket. Több dizájnpályázat sikeres nyertese lett, többek között Milánóban, a divat és dizájn városában is.
S a mese még nem ért véget. Talán azt várnánk, hogy ez mese happy enddel zárul, valójában mégsem. Az álmok még nem értek véget, és hisszük, hogy a sikerek sem. De egy mesét átültetni a valóságba nem könnyű feladat. A legnehezebb része az, amikor az út már nem sima, amikor meg kell küzdeni minden kis lépésért, és rájön az ember, hogy a világ nem épp egy jótékonysági egylet, aki tehetséges, az még kevés. A víziókat a megszerzett tudással együtt hatalmas elszántsággal lehet csak valóra váltani, s minden lépés küzdelem, és minden kis eredmény rengeteg munkát igényel.
   A mese hőse Jónás Attila, aki kész tervezőként próbál meg érvényesülni egy nem épp mesebeli világban. Az élet tele van lemondással, meg nem értéssel, kételkedéssel, de még több benne az irigység, és a jogtalan birtoklás. Ezért a lehetőségeket nemcsak meg kell találni, hanem a legjobb őket megteremteni. Ragaszkodni kell a vízióinkhoz, álmainkhoz. Minden élethelyzetből lehet tanulni, s az életben a tanulásnak soha nincs vége.

Az autóknak vannak paraméterei, ezért hogy stílusos legyen, most következzenek Jónás Attila "paraméterei".

Egyetemi végzettség: BA fokozat, formatervező szak, MOME, Budapest, 2015, MA fokozat, járműtervező szak, MOME, Budapest, 2019. Szakmai gyakorlatok: Mercedes Benz - exteriőr dizájn gyakornok, 2016. Mercedes AMG - exteriőr dizájn gyakornok, 2018. Kona - exteriőr dizájn gyakornok, 2019. Aufeer - diplomamunka, 2019.

Díjak: Orange Alapítvány, Tehetségrpogram nyertes, 2009. Less fotel/Bronz A, dizájndíj, 2013. Less fotel/Magyar Dizájn Hét képviselő, 2014.

 

—————

Vissza


Képgaléria: Jónás Attila - Gépjármű formatervek

/album/kepgaleria-jonas-attila-gepjarmu-formatervek/a1-jpg11/
/album/kepgaleria-jonas-attila-gepjarmu-formatervek/a2-jpg10/
/album/kepgaleria-jonas-attila-gepjarmu-formatervek/a3-jpg10/

—————