Művésztelep - Tehetséggondozó Központ


LITFEST VIII - rendhagyó irodalmi est

2019.11.28 18:56

2019. december 5-én nyolcadik alkalommal kerültt sor a LITFEST rendhagyó kortárs irodalmi estre Kassán, a Kaszárnya Kultúrpark Alfa épületében. Mint minden évben, az idén is középiskolás tanulók, művészeti csoportok kortárs magyar és szlovákiai magyar irodalmi szövegeket dolgoztak fel különböző médiumok segítségével. A projekt keretén belül irodalmi összeállítások, színpadi produkciók, megzenésített versek, videofilmek és képzőművészeti alkotások jöttek létre. A projekt produktumokat két helyszínen mutatták be a csoportok, december 4-én Királyhelmecen, a Gimnázium épületében, valamint december 5-én Kassán. Mindkét helyszínen rendhagyó "író-olvasó" találkozóra került sor, ahol a vendégekkel Köteles Szabolcs, a Pátria Rádió munkatársa beszélgetett. Az idei meghívottak: Balázs F. Attila költő, Hogya György író, és Rácz Boglárka író, költő. Szőcs Géza író, költő egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendhagyó irodalmi esten. A renhagyó irodalmi esten felléptek: Sycorax diákszínpad Királyhelmecről Pecsők Marianna vezetésével, kassai Pinceszínpad Havasi Péter vezetésével, HoryZone verséneklő együttes Rozsnyóról, DuoVega zenei formáció Kassáról, Zekeres együttes Szepsiből Viszlai Tibor vezetésével. Az est másik részében a képzőművészeti alkotások és az irodalmi szövegekre készült videoprojekciók bemutatására kerül sor, melyeket Szőcs Géza, Rácz Boglárka, Hogya György és Balázs F. Attila szövegei inspiráltak.

2019 december 4
Köszönjük a királyhelmeci gimnáziumnak, hogy immár sokadik alkalommal otthont adott a rendezvénynek. Köszönet a Sycorax diákszínpadnak, tagjainak, vezetőjének Pecsők Mariannának, hogy ismételten nagyon szép és színvonalas munkát készítettek erre a rendezvényre. Köszönet a szerzőknek, Hogya György írónak és Balázs F Attila költőnek, kiadónak, hogy egy rövid beszélgetés erejéig betekintést engedtek az életükbe, munkájukba, és Köteles Szabolcsnak, a Pátria rádió munkatársának a szerzőkkel való beszélgetésért.


2019. december 5

A VIII.LitFest rendhagyó irodalmi est
Kassa, Kasárnya/Kultúrpark, december 5.
Az ember mindig izgul, amikor a megszokott helyett valami újat próbál ki. Idén helyszínt váltottunk, mivel a Kassai Thália Színház jubileumi évadja miatt úgy gondoltuk, kicsit telítettebbek lesznek a színház helyszínei, és elfoglaltabbak a színház szakemberei. Másrészt a rendezvény kezdte kinőni Márai Stúdió helységét, ezért a rendezvényt a Kasárnya/Kulturpark épületében szerveztük meg. A több, mint 120 személyre berendezett teremben kényelmesen elfért a közel  kb. 90 ember.
Kassán a királyhelmecihez hasonlóan szintén két szerzőt mutattunk be, Rácz Boglárkát, aki Felvidékről származó, ma Budapesten élő író, költő. Civil foglalkozása középiskolai tanár, s első ízben járt Kassán. A másik szerző a Királyhelmecen élő Hogya Görgy prózaíró volt, aki a kassai magyar ipari diákjaként jól ismeri a várost. Hálásak vagyunk a szerzőknek, hogy a hideg és téli időjárási viszonyok sem riasztották el őket attól, hogy Kassára utazzanak, s beszéljenek önmagukról, az irodalmi alkotómunka folyamatairól.
A rendhagyó est a Duo Vega gitár-fuvola duó bemutatkozásával kezdődött, gitáron Veres Annamária, fuvolán Gablyasz Edina Lilla játszott. A duo a legfiatalabb generációt képviselte a programban, akik játszanak klasszikus és dzsessz stílusban is, főként 20. századi szerzeményeket.
A beszélgetés után a kassai Pinceszínpad Hájek Viktória és Rigó Richárd előadásában a Fekete angyal című verses oratóriumot adta elő.

A kassai Pinceszínpad Balázs F. Attila Villon nyakkendője című verskötetéből válogatott alkalmi összeállítással mutatkozott be. Hájek Viktória és Rigó Richárd előadásában a Fekete angyal című verses oratóriumot adta elő. A verseket Havasi Péter válogatta, amelyek a a költő verses álmodozásait mutatták be.

A királyhelmeci Sycorax diákszínpad egy kisfilmmel kezdte előadását, amely Hogya György Kiegészítések az emlékezet apológiájához c. írása alapján készült Müller István rendezésében.
A színpadi összeállításban Rácz Boglárka és Balázs F. Attila írásaiból „Szólj, hogy ne hagyjak szót kimondatlanul” címmel láthattunk tőlük előadást, amelyet Pecsők Marianna rendezett.

A Zekeres együttes a Szepsi Művészeti Alapiskola diákjaiból alakult verséneklő formáció, amelyet a zenekar művészeti vezetője Viszlai Tibor alakított 6 évvel ezelőtt. Nem titkolt célja volt, hogy megfelelő zenei műhelyt biztosítson azok számára akik kedvet éreznek a dalszerzéshez ill. a versek megzenésítéséhez. A jelenlegi felállásban a tavalyi LitFesten mutatkoztak be először, majd ez év áprilisában a rimaszombati Tompa Mihály versfesztiválon a verséneklő kategóriában az első díjjal tértek haza. Tagok: Dobos Csenge, Viszlai Tibor, Szeles Pál, Filka Krisztián. A műsorban Rácz Boglárka Haiku, Balázs F. Attila Szerelempohár, Szőcs Géza Amikor a kerecsen című verseket adták elő.

A program Davitko Olivér a Kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola művészeti osztályos diákjának "Várunk" című videofilmjével folytatódott, majd Fecsó Andrea Budapesten élő képzőművész festményanimációját láthatta a közönség Szőcs Géza Kapkodnád te is fejed című verséhez.
Szűcs Gábor Pozsonyban végzett képzőművész pedig Balázs F Attila verseihez készült képsorozat videóinstallációját készítette el a LitFestre "Szilánkok" címmel.

Az Alfában a műsor a rozsnyói gimnázium diákjaiból álló HoryZone együttes műsorával ért véget. Hihetetlen, hogy ez a zenekar, csak kb. egy éve dolgozik együtt ebben a felállásban, hiszen nemcsak nagyon összeszokottnak tűnnek, hanem nagyon ihletett és karizmatikus előadást láthattunk tőlük. A 2019-es Öröm a zene tehetségkutató verseny országos fordulóján több különdíj mellett az első helyezést is hazahozták. Tagjai Lucia Uličná, Nicolet Gubala, Anna Baffy, Bakos Orbán Attila. Két megzenésített verset adtak elő, Reményik Sándor Őszi erdőn hamvadó parázs, és Rácz Boglárka Pesti éjjelek c. versét, ezen kívül három saját szerzeményt is hallhattunk tőlük.

A program a Bravo épületben kiállítás megnyitóval ért véget. Az alkotásokat Fecsó Szilárd képzőművész mutatta be. A megnyitón a klasszikus alkotások mellett egy videoperformensz is levetítésre került, melyet a Pécsi Tudományegyetem diákjai Krajcsó Csenge és Kovács Petra készítettek Szőcs Géza, …és akiket nem c. alkotására.
A festmények, grafikák a királyhelmeci gimnázium, valamint a Kassai Márai Sándor Gimnázium művészeti osztályos diákjainak a munkái. A Márai Sándor Gimnázium és Alapiskolán belül művészeti képzés is folyik, valamint különböző vizuális műhelyeken belül fejleszthetik tovább a tanulók tehetségüket. A képzőművészeti tehetséggondozást már több éve Cselényi Árpád képzőművész, tanár végzi sikeresen. Ezen kívül az Egri Eszterházi Károly Egyetem diákja, MAMSZE – Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének tagjai is kiállították a programra készült munkáikat. Az alkotásokat 2019. december 15-ig lehet megtekinteni.

Fotók Fábián Gergely

—————

Vissza


Képgaléria: LITFEST VIII - rendhagyó irodalmi est

/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/litmagyarfinal-1-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/litszlovakfinal-1-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc5961-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc5983-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6020-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6066-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6070-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6084-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6079-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6092-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6113-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6127-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6132-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6153-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6176-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6169-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6173-jpg/
/album/kepgaleria-litfest-viii-rendhagyo-irodalmi-est/dsc6184-jpg/

—————