Művésztelep 2016

I. Tornai Nemzetközi Művésztelep

Az utóbbi években különböző művésztelepek egész hálózata alakult ki Közép-Európában. Működésük jelentős a képzőművészet különféle formáinak a megújulása szempontjából, lehetőséget teremtenek az együttműködésre, közös alkotásra, valamint népszerűsítik a kortárs képzőművészetet, reflektálnak a különféle helyspecifikus, vagy általános társadalmi problémákra.  
      A Fecsó Pál Polgári Társulás 2012-től szervez kortárs képzőművészeti workshopokat, művésztelepeket Tornán, amelynek alapító tagjai Komjáti Zsolt, Éliás Ádám, Dudás Bálint, Fecsó Szilárd, Fecsó Kassai Yvett voltak, akik a képzőművészet különféle területein alkotnak. A klasszikusnak mondható művésztelepeken kívül különféle kortársművészeti programokat - Kalvaria, Mail-art - szerveztek, amelyek periodikusan visszatérő művészeti programok. Az idők során állandó tagokként csatlakoztak Forgács Miklós dramaturg, performer, Bott Maya, Szűcs Gábor, Chauvel Emese és Sándor Béla képzőművészek.
       A 2016 nyarán megrendezett művésztelepre Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből és Magyarországról érkeztek képzőművészek, akik nyolc napon keresztül alkottak együtt. A telepen készült alkotásokból nyílt kiállítást Szabó Ottó grafikusművész nyitotta meg.
       A telep képzőművészet-technikai és tematikai szempontból kötetlen volt, egyetlen követelményként a szervezők az alkotások kortárs jellegét hangsúlyozták a meghívottak részére.
Az alkotásokon különféle formában nyomot hagytak a hely hangulatából adódó benyomások, az egy hét alatt szerzett tapasztalatok. A művészeti alkotásokra erősen hatott a hely specifikumából adódó paradoxon, amelynek lényege az értékek létrehozásának és az értékek pusztulásának kettősségéből adódik. Megjelentek a társadalmi jellegű konfliktusok képi átvetítései a mitológián keresztül, s megjelentek a környék lepusztult kulturális és történelmi értékeinek absztrakt vetületei, az ezzel kapcsolatos általános helyi gondolkodást meghatározó szkepticizmus, vagy szándékos értékhagyásból adódó devalváció, amely a vidék hangulatára mélyen rányomja bélyegét. A szerzett tapasztalatokból adódóan az alkotásokon erős a gesztusjelleg, az absztrakció, a figurális ábrázolásokon pedig a deformáltság. Az alkotásokra jellemző a technikai változatosság, megjelenik a ready made – szerű komponálás,  az objektum, fotó, akril-, olaj-, pasztell- és akvarellfestmény, installáció, és a raku technikával készült kerámia-objektum.
Résztvevők:
SZALMA Viktória, BUTTERER KISS mARTa, MEZEI Erzsébet, FŐDI Éva - Vajdaság,
MATL Péter, MATL Szilárd - Ukrajna
SZÉCSI Valéria – Magyarország – Ausztria
SÁNDOR Béla – Magyarország
Csóka László – Erdély - Magyarország

BOTT Maya - Felvidék
DUDÁS Bálint – Felvidék - Magyarország
SZŰCS Gábor, Felvidék
Fecsó Szilárd – Felvidék
Fecsó Kassai Yvett – Felvidék

 

Képgaléria: Művésztelep 2016