Művésztelep 2015

IV. Tornai Művésztelep - A telep témája a FÉNY

Az Unesco javaslatára a 2015-ös év a fény nemzetközi éve lett, ezért a művésztelepen alkotók a fény témakörét közelítették meg különféle szempontokból. Foglalkoztak a fény struktúrájával, színeivel, visszaverődésével, szimbolikus értelmével. 

A tizennégy képzőművész alkotásainak nagy része absztrakt mű, amelyekre a műfaji változatosság jellemző. Születtek festmények, grafikák, fény-, hang-, videoinstallációk és performanansz is. A magyarországi Sándor Béla olajfestményein a tér és a térbe beszűrődő fény jelenik meg, amelyet sajátos monokróm festészeti stílusban vitt vászonra. A somorjai Szűcs Gábor triptichonján a forma és a fény játéka érvényesül különféle felületeken, amelyeket széles és ívelt gesztusokkal jelenített meg. A bősi Bott Maya alkotásain a kör szimbóluma érvényesül színes, vonalas absztrakciók által. Monokróm festményein a játékosság mellett a levegő és a fény egymásba fonódó lebegése érzékelhető. A kassai Éliás Ádám triptichonján erős, expresszív színkontrasztok jelenítik meg a fényt. A szintén kassai Dudás Bálint hat vászon-monotípiából álló grafikai sorozatán a struktúrák és a fény viszonya kerül előtérbe. A fekete-fehér kontrasztot a piros és sárga felülettel töri meg. Szaszák György szintén Kassáról érkezett, installációja a csillagközi fényeket alakítja hangokká. A dunaszerdahelyi Jónás Attila fényinstallációjában a hétköznapok örömeinek színei jelennek meg, amelyeket szűrt irányított fény segítségével a hangulatnak megfelelően alakít. Forgács Miklós (Léva) és Dorkó Zsuzsa (Eger) közös performansza a fényérzékenységgel foglalkozott, amelynek az emberi életben betöltött szerepét próbálta megfogalmazni. A fiatal tehetségek közül a művésztelep kiállításán hárman kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Maruscsák Dávid (Szepsi) térhatású videoinstallációja a rombolást és az építést szimbolizálta. Jakab Réka (Kassa), Janitor Kristóf (Szepsi) és Maruscsák Dávid (Szepsi) közös installációjában a saját alkotásokat (grafika, festmény, video) a rajtuk átszűrődő irányított fény tette egy alkotássá.

A művésztelep fontos része volt Csáji Attila képzőművész Fényművészetről szubjektíven című előadása, amelyben a fényművészet esztétikájába nyújtott betekintést.

Az alkotótáborban született művekből létrehozott kiállítás augusztus végéig volt megtekinthető a tornai Infocentrumban. A Tornai Művésztelep a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ és a Fecsó Pál Polgári Társulás közös szervezésében jött létre.

Juhász Katalin, Új Szó

 

Képgaléria: Művésztelep 2015